Śniadaniowe bajgle z jajkiem


x

Łatwy

Tani


Bajgle z jajkiem to idealna propozycja na szybkie i smaczne śniadanie :) Bajgle delikatnie podpieczone w piekarniku nabierają chrupkości, idealnie kontrastującej z kremowym serem i delikatnością jajek, a rukola dodaje świeżości i lekkości. Całość składa się w aromatyczną kompozycję, która z pewnością zadowoli Twoje podniebienie. Podawaj na ciepło, by w pełni wydobyć intensywność smaku!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • bajgle - 2 sztuki

  • jajka - 2 sztuki

  • ser żółty w plastrach (np. cheddar lub gouda) - 2 sztuki

  • świeża rukola - 1 garść

  • masło - 1 łyżka

  • sól - 2 szczypty

  • pieprz - 2 szczypty

PRZYGOTOWANIE

Przygotuj bajgle:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Rozkrój bajgle na pół i umieść je na blaszce do pieczenia.

Piecz bajgle przez około 5 minut, aż będą lekko chrupiące.

Przygotuj jajka:

Na patelni rozgrzej masło.

Ubij jajka w miseczce i delikatnie przypraw solą i pieprzem.

Wlej roztrzepane jajka na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ścielać, ale wciąż będą mieć lekko płynne żółtka.

Dodaj ser:

Gdy jajka będą prawie gotowe, rozdziel je lekko łopatką na dwie części i na każdej ułóż plaster sera.

Przykryj patelnię i kontynuuj smażenie przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

Śniadaniowe bajgle:

Na dolnej połowie każdego bajgla ułóż jajko z roztopionym serem.

Następnie jajka posyp rukolą i przykryj górną połową bajgla.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.