Zasmażane buraczki
Normalny
Tani
Bez jajek
Pyszny dodatek do tradycyjnych dań z mięsa np. kotleta schabowego lub mielonego 🙂 Zapraszamy serdecznie na zasmażane buraczki!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 1 h | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 1 h |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
buraki - 1/2 kg
cebula - 1/2 sztuki
jabłko - 1/2 sztuki
mąka - 1 łyżeczka
cukier - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny/ocet
masło - 1 łyżeczka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Buraczki myjemy i nieobrane gotujemy około godziny czasu. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je i ścieramy na tarce (grube oczka).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy, aż się przyrumieni.
Następnie dodajemy do cebuli mąkę, starte jabłko i pół szklanki wrzątku. Kolejno dodajemy cukier i smażymy około 3-4 minuty.
Następnie dodajemy buraczki, odrobinę soku z cytryny/octu i całość doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Zasmażane buraczki podajemy jako dodatek do dań obiadowych!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!